Fasole batuta cu ceapa
Fasole batuta cu ceapa o combinatie extraordinar de gustoasa . Simplu de pregatit si trebuie sa recunoastem , foarte gustoasa ! Mie personal imi place cu mai multa ceapa iar ceapa sa fie bine facuta . Cu un carnat de casa langa este combinatia perfecta . Acum trecand peste asta este si o reteta de post gatita destul de des . O tin minte de cand eram copil si mergeam la ai mei bunici . Acolo era pregatita destul de des fiind niste oameni simplii care nu prea stiau de muschiul de vita . Un lucru foarte important l-am retinut de la bunica mea . Fasolea trebuie lasata la inmuiat cu o zi inainte de a o pregati , se lasa in apa rece peste noapte . Sincer sa fiu fasolea, porumbul , rosiile , castravetii , morcovii , cartofii , ceapa , dovleceii , ardeiul iute , ardeiul gras si varza erau nelipsite din gradina bunicilor mei .
Fasole batuta cu ceapa
Asa ca atunci cand mergeam la „tara” sa spun asa aveam de unde alege si aveau ce pregati . Nicioada la ai mei bunici nu sa pus problema ca nu au ce pune pe masa mai ales ca isi cultivau cam totul singuri . Pe langa legumele mentionate mai sus nu vreau sa spun ca mai aveau nu stiu cati zeci de iepuri iar pe langa iepuri vreau sa adaug si cateva zeci de capre si oi . Toata mancarea pe care o pregatea buna mea pot spune ca era eco si foarte gustoasa pe alta parte . Pe langa animalele obisnuite precum cal , vaca , gaina care si din acestea aveau cel putin 2 , de gaini sa nu mai spun sau de curci .
Acum de incheiere !
Bine … haideti ca deja am intrat in niste amanunte destul de personale acum sunt alte vremuri si alte trairi nu mai este ce a fost odata . Inainte erau oamenii mult mai muncitori si isi puneau pe masa din ce munceau … Deja am derivat nu vreau sa intru in polemici . Pofta buna !
Ingrediente :
- 500 grame fasole
- 1 morcov
- ceapa dupa bunul plac
- sare
- piper
- ulei
- un sfert de telina
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- 1 crenguta cimbru
- 4 catei de usturoi
- 2 frunze de dafin
- marar sau patrunjel pentru decor
- 200 grame suc de rosii sau bulion
Mod de preparare :
Sper sa va placa , pofta buna !
Prima data incepem cu fasolea . Daca ati citit toate „balivernele” pe care eu le-am spus mai sus fasolea trebuia lasata peste noapte la inmuiat . Daca nu am lasat fasolea peste noapte la inmuiat nu este nimic , numai ca va fierbe mult mai greu . Acum sa trecem mai departe , daca am lasat fasolea la inmuiat aceasta se scurge de apa . Dupa ce am scurs fasolea de apa aceasta se pune intr-un vas mai incapator la fiert cu apa cat sa o acopere . Se da la foc mediu iar cand aceasta incepe sa fiarba se curata morcovul si se pune peste fasole . Mai departe se curata si o ceapa si se pune in oala unde este fasolea . Legumele le puteti taia in 2-3-4 bucati sau le puteti lasa intregi cum doriti .
La fel se procedeaza si cu telina , pastarnacul , patrunjelul si crenguta de cimbru . A era sa uit sa nu uitam de foile de dafin . Se condimenteaza cu sare si sigur mai este nevoie de apa cant sa acopere toate legumele cu cel putin 1-2 degete . Trebuie sa fiarba undeva la 40 de minute daca fasolea a fost lasata peste noapte . Daca nu a fost lasata peste noapte va dura ceva mai mult . Se verifica sa vedem daca fasolea este fiarta sau nu . Se poate folosi si o oala sub presiune acestea se vor gati mult mai repede datorita aburului .
Acum mai departe cand toate legumele sunt fierte in special fasolea se scot toate legumele . Se scurge fasolea de zeama in care a fiert . Acum din zeama scursa se pastreaza cam o cana adica 250 mililitri de zeama . Acum fasolea fiarta se pune intr-un bol ceva mai incapator iar peste aceasta se pun 3 linguri de ulei . De preferat uleiul de masline dar se poate folosi orice tip de ulei fara probleme . Mai departe se iau cei 4 catei de usturoi deja curatati si se dau pe razatoare peste fasole . In cazul in care va place usturoiul ca si mie puteti pune ceva mai mult . Mie personal imi place ceapa si usturoiul foarte mult .
Fasole batuta cu ceapa
Se condimenteaza mai departe cu sare si piper dupa bunul plac . Mai departe se adauga morcovul , ceapa si legumele care au fiert impreuna cu fasolea de mai sus . Bineinteles ca se scot frunzele de dafin si cimbrul . Acum treaba cea mai grea sa spun asa . Se paseaza foarte bine fasolea folosind un mixer vertical . Bineinteles ca se poate pasa si la mana numai ca va dura ceva mai mult . In timp ce se paseaza fasolea se adauga putin cate putin din apa pe care am pastrat-o mai sus intr-o cana . Se adauga treptat toata apa . Bineinteles se poate pune apa mai mult sau mai putin depinde cum dorim si dupa plac .
Acum mai departe dupa ce fasolea este pasata se ia o tigaie in care se pun 2-3 linguri de ulei . Acum partea cea mai importanta , se adauga ceapa dupa bunul plac . Adica puteti pune si 2 cepe si 10 . Eu v-am spus imi place cat mai multa ceapa . Bine acum daca puneti ceapa multa mai adaugati si putin ulei . Se condimenteaza cu sare si piper dupa care se caleste ceapa in jur de 10-15 minute . Inainte cu 5 minute ca ceapa sa fie gata se adauga sucul de rosii sau bulionul . Depinde ce ati ales pentru a da culoare .
Se lasa ca se rumeneasca poate mai mult daca va place ceva ceva mai facuta asa cum imi place mie . Acum fasolea care a fost batuta in vas se aseaza frumos , sa spunem ca o „ornam” . Pentru a arata ceva mai frumos se poate face o margine iar in centru se va pune ceapa . Daca fasolea batuta este pusa intr-un bol cu margine mare se pune direct ceapa . Nu uitati sa ornati cu patrunjel sau marar deasupra . Sper sa va placa si sa o mai pregatiti pentru voi si familia voastra . In cazul in care va „plictisit” povestea de inceput imi cer scuze . Pofta buna si toate cele bune ! Doamne Ajuta !