Reteta piftie de porc (racitura)
Ingrediente piftie de porc (racitura) :
- rasol de porc de 1,2 kg
- doua picioare / gambe de porc
- sare
- 2-3 morcovi
- piper
- 5-6 catei de usturoi
- apa
Mod de preparare piftie de porc (racitura) :
Carnea o curatam foarte bine . Soriciul mai ales trebuie sa fie alb , fara urme de arsura de la curatatul porcului . Daca exista arsura , piftia va iesi cenusie si dintr-o privire sa va observa ca femeia din casa nu e gospodina . Carnea si ingredientele pe care le folosim trebuie sa fie curate , bine spalate .
Alte parti ale carnii de porc este bine sa fie taiate cu cutitul . De exemplu piciorul de jos are doua oase . Eu bag cutitul si fac o taietura lunga de-a lungul oaselor . Urechile chiar , se taie , dar nu de tot , ci se trece cutitul prin ele in mai multe locuri . La fel si in cazul soriciului .
Aceasta este o smecherie , care va face ca bucatile de carne sa fiarba mai bine iar gelatina sa iasa mai usor in zeama . Dupa ce ai curatat bine de tot carnea , pune totul la fiert in apa cu ceva sare . Apa sa fie cu doua palme mai sus decat nivelul carnii . Se curata morcovii dupa care se taie in 2 sau 3 si se adauga si acestia . Atentie sa nu mai puneti apa peste , doar daca a scazut prea mult apa din oala (ceea ce nu ar trebui sa se intample) , se mai poate adauga apa , dar in nici un caz apa rece , ci doar clocotita si turnata cate putin !
Timpul de fierbere este deosebit de important . In medie acesta este de patru ore . Pot fi uneori trei ore si jumatate , sau chiar peste patru ore , depinde de cat de tanar sau de batran a fost porcul . De obicei porcii mor de tineri (adica sunt injunghiati) , asa ca este mica probabilitatea sa nimeriti un porc batran .
Iti dati seama despre carne ca fiert destul atunci cand se desprinde usor de pe oase . Este absolut obligatoriu ca sa se desprinda carnea de pe oase . In aceasta reteta vom desprinde carnea de pe oase . In piftia noastra nu trebuie sa fie oase de nici un fel .
Cu cinci minute inainte de a opri focul , gustam de sare si eventual mai punem putina , punem piperul macinat , dar cu zgarcenie si eventual alte condimente , un varf de cutit sau mai putin .
Intre timp pregatim usturoiul , curatat si zdrobit . Folosim trei-patru catei . Nu facem mujdei , ci doar zdrobim bine usturoiul si ii punem putina apa . Inchidem focul , adaugam usturoiul , amestecam bine si pregatim etapa urmatoare . Este foarte indicat ca usturoiul sa nu fiarba in zeama , de aceea se adauga doar dupa inchiderea focului .
Scoatem carnea din zeama si o taiem . O scoatem deci pe un platou si luam fiecare bucata in parte ca sa o facem taitei . Oasele le alegem si le dam deoparte . Totul inafara de oase se taie bucati mici .
Toata carnea tocata o punem apoi in vasele in care ne propunem sa facem piftia . Impartim carnea echitabil , sa ajunga echilibrat in toate vasele , nu in unele doar sorici si in altele doar carne . Apoi turnam zeama , doar prin strecuratoare . Mare atentie , daca deasupra zemei din oala este prea multa grasime , o dam deoparte .
Piftia e gata , mai trebuie data sa se inchege . O camara racoroasa sau pe balcon . Atentie ! Nu puneti compozitia calda in frigider . Dar iarasi atentie , piftia nu trebuie sa inghete . Daca e prea frig in balcon , gasiti alta solutie .
Mai puteti incerca si : Chec cu nuca si ciocolata sau Cozonac pufos cu cacao nuca si rahat .