Cozonac traditional moldovenesc
Cozonac traditional moldovenesc ideal pentru masa de Paste sau de Craciun . O reteta destul de simpla si foarte bine explicata . Sper sa urmati pasii si sa va iasa un cozonac asa cum nu a-ti mai mancat . Sunt foarte multe retete de cozonac dar nu stiu daca exista una suta la suta de acolo de unde trebuie sa vina reteta in sine . Pentru un cozonac bun sunt esentiale galbenusurile de ou cat mai multe . Si asa cum trebuie sa adaugam unt , untul acela gras care da un gust aparte . Si era sa uit de framantare . Trebuie sa framantam bine si mult coca . Cam asta este secretul in mare parte .
Sincer sa fiu nu este usor de pregatit dar este foarte gustos . Aceasta reteta este una care se face in moldova si este transmisa din mama in fiica . Nu prea inteleg retetele astea mai noi in care nu trebuie sa framanti coca si iti iese un fel de aluat cumparat de la magazin putin dulceag sa spun asa . La mine la tara sa zic asa este un nene pe care toata lumea il cunoaste . Acest nene merge la moara cu , caruta . Ii dai graul si vine cu faina bineinteles ca trebuie sa il cinstesti sa spunem asa pe intelesul tuturor . Si cam aceasta faina o folosesc pentru orice , de la paine pana la cozonac si diverse retete pe care le prepar .
Cozonac traditional moldovenesc
Inca imi aduc aminte pe cand eram copil si mai stateam la bunici . Nu stiu nici eu ce as vrea sa zic prin mai stateam la bunici pentru ca daca stau sa ma gandesc marea parte am stat-o la bunici . Bine sa zic asa eram putin impartit ba stateam la bunicii din partea mamei ba la bunicii din partea tatalui . Dar imi placea sa stau la toti mai ales cand era intalnirea aia de familie in care il vedeai si pe cel mai indepartat verisor . Va las mai jos ingredientele pentru cel mai gustos cozonac .
Ingrediente :
- 1 kilogram faina
- 25 galbenusuri de ou
- 100 mililitri ulei
- 300 grame zahar
- 100 grame unt gras
- 200 mililitri lapte
- coaja de la o lamaie
- coaja de la o portocala
- 1 lingura sare
- 40 grame drojdie proaspata
- 100 grame chefir sau lapte batut
- miez de nuca , stafide , fructe confiate , cacao dupa preferinte
Mod de preparare :
Prima data incepem cu faina . Am auzit si eu undeva ca cica ar fi bine sa o lasam 1-2-3 zile intr-un lighean acoperit . Acum cine stie daca o fi bine sau nu dar daca asa se spune din batrani spunem ca este bine . Se ia drojdia si se pune pete faina . Depinde ce drojdie folositi uscata sau proaspata . Se amesteca totul foarte bine . Ma refer la faina si la drojdie . Mai departe se face o groapa in mijloc .
Mai departe se iau galbenusurile de ou care se bat foarte bine cu sarea de mai sus . Se bat foarte bine aveti grija . Acum mai departe galbenusurile se pun in gaura pe care am facut-o in faina . Acum se pune la fiert 100 ml de lapte . Cand laptele a dat in clocot se lasa sa se raceasca . Cand laptele este rece se pune peste el o lingura de faina . Se amesteca foarte bine dupa care se pune peste galbenusuri .
Mai departe se pune peste compozitia de mai sus coaja de la fructe . Se pune coaja de la lamaie si de la portocala . Mai departe se adauga 2 linguri pline de pasta de vanilie . Daca nu aveti pasta de vanilie folositi un baton de vanilie . Mai departe se adauga cele 200 gr de iaurt gras . Acum separat se pun cele 300 ml de lapte intr-un bol in care adaugam 600 gr de zahar . Se amesteca foarte bine pana cand zaharul este dizolvat .
Cozonac traditional moldovenesc
Cand zaharul este dizolvat se pune peste celelalte ingrediente si incepem sa framantam . Se amesteca totul foarte bine . Se framanta de la margine spre mijloc pentru a opri aerul inauntru . Cand am terminat se tranteste aluatul de lighean de 30-40 de ori pentru a fi pufos . In cazul in care aluatul mai cere lapte sau faina se mai adauga .
Se adauga faina pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini . Se lasa la dospit in jur de o ora jumatate doua ore . Cand au trecut cele doua ore aluatul este impartit in doua . Din doua kg de faina ies cam doi cozonaci . Se pune folie pe masa dupa carese prepara asa cum se doreste . Se poate pune nuca , cacao , stafide si multe altele . Se pot face rasuciti , impletiti sau dupa bunul plac depinde de imaginatie .
Acum se iau si se pun in tavi unse cu unt si tapetate cu hartie de copt . Se lasa inca o ora la crescut pana cand aluatul isi dubleaza volumul . Se ung cu ou batut cu putin lapte si zahar (pentru luciu) si se presara cu mac , zahar , susan sau nuca . Se coc la foc mic la inceput , timp de 20 min , apoi mediu , pana cand sunt frumos rumeniti , depinde de cuptor (cam 1 ora in total) . Se face testul cu scobitoarea – sa nu ramana umeda deloc atunci cand o scoateti din cozonac . Nu uitati sa intoarceti cozonacii pe toate partile . Se scot din cuptor dupa care se lasa la racit si se servesc .
Mai puteti incerca si :Ciorba de vacuta cu bors , Negresa de post cu gem . Nu uitati sa ne dati un like si paginii de facebook !